Hoe Primair Water de Wereldwijde Watercrisis kan oplossen
 
Afbeelding invoegen
 

 
In een recent artikel in The Atlantic stellen twee historici van Harvard voor dat de president van de Verenigde Staten een raad van historische adviseurs instelt. De reden is duidelijk: zoals het gezegde luidt, zij die het verleden negeren, zijn gedoemd het te herhalen. Het verleden zit immers vol lessen voor huidige problemen en toekomstige resultaten. 

Dit geldt ook voor de waterkwestie. De Californische geschiedenis uit het midden van de 20e eeuw zit vol met lessen voor de huidige generatie in haar zoektocht naar oplossingen voor de terugkerende droogte en wateronzekerheid van de staat. Het brengt  een feit van enorm belang voor beleidsdiscussies over waterbehoud, de Salton Sea en waterzekerheid; namelijk dat er geen tekort aan water is op de planeet Aarde. 

De waarheid is dat de aarde een watergenerator is. Er wordt voortdurend nieuw water gecreëerd diep onder de grond. Deze wetenschap gaat meer dan honderd jaar terug. Het eerste moderne artikel over dit onderwerp werd 
gepubliceerd in 1896, en in de jaren 50 bevestigde een man in Californië genaamd Stephan Riess het feit door honderden putten te boren op basis van de bijgewerkte kennis die hij had opgedaan bij zijn werk in de mijnbouw.
 
Sinds de jaren negentig zijn er tientallen onderzoeksrapporten gepubliceerd over verschillende aspecten van deze wetenschap. Maar het is begrijpelijk dat de meeste mensen die zich met watervoorraden bezighouden hier niet van op de hoogte zijn. Vanwege Riess' activiteiten werd de kwestie in de jaren '50 breed uitgemeten en besproken. De Amerikaanse Senaat hield in 1959 zelfs hoorzittingen in Los Angeles om Riess een platform te geven van waaruit hij kon spreken. Maar zijn bijdrage werd afgewezen door 
de gevestigde orde die de status quo wilde beschermen, zodat de kennis over de realiteit van een andere waterbron verdween. En terwijl universiteitsstudenten wel les krijgen over de diepe watercyclus en het door de aarde gegenereerd water (of primair water, zoals het ook wordt genoemd), heeft het onderwerp nog niet zijn weg gevonden naar de middelbare schoolboeken. 

Denk aan de mogelijkheden die de realiteit van overvloedig water opent: Elke gemeenschap in de woestijn zou een oase kunnen worden. De oostkant van de Sierras zou "vergroend" kunnen worden. Elke plaats in de staat kan waterzekerheid hebben door reserve waterputten waar water getapt kan worden dat door de aarde is gegenereerd.

 
 
https://t.me/TartariaHistoryChannel het Telegramkanaal dat hierover berichtte


Het 'Delta tunnels project' kan worden geschrapt en miljarden kunnen gereserveerd worden voor andere doeleinden. De Salton Sea (het Zoutmeer in Californië) zou opnieuw gevuld kunnen worden door er putten te boren: Er is al een Californische precedent: de redding van Lake Elsinore, geroemd door gouverneur Pat Brown in 1965. Plaatsen als Flint in Michigan, waar 
waar het grondwater vervuild is, kunnen naar nieuw water boren. 
Verder kijkend dan de VS kan Noord Afrika een graanschuur worden zoals in de oudheid. En zo verder!
 
Afbeelding invoegen
 Het Zoutmeer in Californië

Ook al negeren onze lokale, staats en federale overheden de feiten, private partijen en andere landen doen dat niet. Ook de Amerikaanse regering niet, als het ze zo uitkomt, zoals ze deden in Afghanistan om 770 vierkante mijl woestijn in bouwland te veranderen. 

De Coachella Valley's lokale krant, de Desert Sun, heeft geweldig werk verricht met de verslaglegging van water-gerelateerde kwesties en heeft deelgenomen aan gemeenschapsforums om de staat te helpen haar eeuwige crisis van wateronzekerheid op te lossen. De verslaggevers hebben nationale journalistieke prijzen gewonnen voor hun werk! 

Maar tot nu toe heeft men de paradigmaverschuiving, de waterrevolutie, die in de wereld gaande is, volledig over het hoofd gezien. . 
Burgers, activisten en ambtenaren kunnen er niet op vertrouwen dat de massamedia hun huiswerk voor hen doen. Het onderwerp is te actueel; de gevestigde belangen zijn te groot en van te lange duur om de status quo los te laten zonder een duwtje van een grassroots movement van onderaf. 
Men zal alleen willen zwichten voor het bewijs als het voor onmogelijk is geworden om dat niet te doen.

Er moet gewoon een omslag komen in het denken:  van het paradigma van schaarste naar dat van overvloed. En om een betere toekomst te kunnen zien is het soms van essentieel belang om terug te keren naar het verleden!

Bron: Primary Water Magazine_1-24-22.pdf (primarywaterinstitute.org) tekst uit het pdf magazine dat je kunt downloaden.