Bjorn Pirrwitz
 
Weergave van zijn presentatie op Dag 5 van het Grand-Jury Proces
vanaf 2 u 45 min tot 3 u 31 min, incl. Q&A
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
Biografie:  Björn is een ervaren jurist, financiële professional en manager die ondernemer en angel investor* is geworden (*angel investors zijn vermogende personen die hun eigen geld in (nieuwe) bedrijven investeren). Hij heeft een grote interesse in zaken als identiteitsbeheer, privacy, gegevensbescherming en cyberveiligheid.  
 
Björn gaat aldus van start:
 
Ik ga het hebben over de financiële destructie. Patrick Wood en Leslie Manookian vóór mij hebben al het een en ander gezegd, dus dit zal een soort herhaling worden, maar ik wil wel het een en ander aanvullen.
 
Ik wil eerst iets zeggen over aandeelhouders-activisme : Klassiek aandeelhouders-activisme is verdwenen, vandaag zien we een ander soort activisme, namelijk het promoten en pushen onder het label van ‘bedrijfs-sociale verantwoordelijkheid’, en dat drijft al die agenda’s waar Patrick al over gesproken heeft. De investeerderswereld en de aandeelhouders, ze zitten er allemaal in.
 
Ik ga het nu hebben over het geldsysteem en de onopgeloste financiële crisis van 2007. Henry Ford, oprichter van de Ford Motor Company zei eens over geld:
"Het is goed dat het volk van de natie ons bank- en geldsysteem niet begrijpt, want als dat wel het geval was, denk ik dat er voor morgenochtend al een revolutie zou uitbreken.”
Al het geld dat jij hebt verdiend dat je op de bank zet, wordt van de bank. En als de bank failliet gaat, en er is geen garantiefonds (meer), dan ben je al je geld kwijt.
 
Vroeger leende de bank dat (echte) geld dan weer uit, maar zo werken banken tegenwoordig niet meer. Ze lenen nu geen echt geld meer uit, maar geven je op papier een lening of schrijven een cheque uit.
 
Hoe is het zover gekomen, dit idiote, giftige geldsysteem?
 
President Nixon heeft in 1971 de goudstandaard losgelaten. Er was te weinig goud meer op voorraad (geslonken door diverse oorlogen) dat als mensen massaal hun geld wilden inwisselen voor goud dat niet meer mogelijk was. Vanaf dat moment werd het fiat geld systeem gecreëerd:  ‘het dollarbiljet dat je in je hand hebt is x waard omdat wij (de banken) het zeggen’.
Geld wordt als het ware uit de lucht gecreëerd. Zolang de mensen daar maar vertrouwen in hebben kan dit gewoon doorgaan. Maar als het vertrouwen weg is is het systeem niet langer houdbaar.
 
In 1986  was de ‘big bang’ wat tot een enorme beursrally leidde, waardoor in 2000 een crash plaatsvond. Het was het begin van een gigantisch casino kapitalisme en de opkomst van de derivatenmarkt, die weer leidde tot de ineenstorting van de Lehmann bank en de grote financiële crisis van 2007-2008.
Wat er gebeurde was dat de banken toen de enorme schuldenlast overhevelden naar de centrale banken en de belastingbetaler ervoor op ging draaien. Dit was de vernietiging van het verdienmodel van de banken, maar om de banken draaiende te houden werden de rentetarieven verlaagd tot zelfs negatieve rente. Het resultaat was een inflatie van de activa.
 
Er is geen manier om hieruit te komen, we zijn al bij het laatste redmiddel (de centrale banken), ineenstorting is onvermijdelijk: deflatie, hyperinflatie, sociale onrust, oorlog? We weten alleen niet wanneer de boel zal instorten. Banken gingen als een gek geld bijdrukken, waardoor we steeds hoger in de schulden kwamen, dit geldt zowel voor de EU als voor de VS, maar de situatie in de VS is minder dramatisch dan in de EU, omdat de VS een grotere economie heeft. In de EU bedraagt de schuldenberg 75% van het bruto Europese product, het hoeft nog maar even zo door te gaan en de EU is failliet.
 
Investeerders van de big tech companies hebben enorm geprofiteerd van het bijdrukken van geld, vooral sinds de Covid-crisis begon. Elon Musk is bijvoorbeeld de rijkste persoon op aarde geworden.
 
Wat waarschijnlijk gaat gebeuren is dat ze van jouw en mijn geld een flink deel gaan ‘afpakken’ om de boel voorlopig te redden (denk aan de Cyprus crisis). Als mensen dat doorkrijgen, komt er een run op de banken om geld op te nemen, en dan is het voorbij.
 
Maar de machthebbers zijn zich hiervan bewust en bereiden zich op die dag voor:
 
Er wordt gewerkt aan een digitale controletool: ID2020; grote organisaties zoals Gavi en de Rockefeller Foundation zitten daarachter. De Coronapas die over de hele wereld werd ingevoerd is een opmaat daartoe. In zo’n digitale ID app worden dan bijvoorbeeld je rijbewijs, je paspoort en je vaccinatiebewijs geupload.
 
Er wordt ook gewerkt aan een cashloze maatschappij (Better Than Cash Alliance): van cash naar ‘verantwoordelijke digitale betalingen’ in het kader van Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties.
 
De trend die de laatste  drie jaren aan het opkomen is is het aandringen op digitale centrale bankvaluta's. Wat houdt dat in? De centrale bank kan dan naar believen bankrekeningen afsluiten, zonder hulp of toestemming van andere organisaties, zoals nu nog het geval is.
 
Deze maatregelen zijn nodig om de onrust die zal ontstaan te bedwingen. Ons zal een universeel basisinkomen gegarandeerd worden waar je onder voorwaarden gebruik van zult kunnen maken. De rijken die erachter zitten zullen meer en meer reële activa verwerven, zoals Bill Gates ondertussen al de grootste landeigenaar is van de VS. Hij (en anderen) zullen dat land dan aan jou verhuren. Ze doen ook helemaal niet geheimzinnig over hun plannen, Klaus Schwab schrijft er gewoon boeken over, je kunt het gewoon allemaal nalezen:
 
Afbeelding invoegen
 

 
Ze werken toe naar een Nieuwe Wereldorde, gebruiken Covid-19 als afleidingsmanoeuvre voor de bestaande financiële crisis, maar nu dat verhaal dreigt in te storten gebruiken ze de oorlog tussen Rusland en Oekraine als nieuwe afleidingsmanoeuvre.
 
Dit was mijn presentatie, zijn er nog vragen?
 
Q&A rondje
 
RF: is het juist dat diegenen die de Great Reset en de Fourth Revolution promoten (de Davos club/kliek) een gigantisch Ponzi schema*  hebben gerund waar wij allemaal nu de prijs voor betalen?
 
* Een Ponzi-schema is een beleggingsfraude waarbij bestaande beleggers worden betaald met geld dat van nieuwe beleggers wordt ingezameld. De organisatoren van Ponzi-schema's beloven vaak dat ze uw geld zullen beleggen en hoge opbrengsten zullen genereren met weinig of geen risico. Maar in veel Ponzi-schema's investeren de fraudeurs het geld niet. In plaats daarvan gebruiken ze het om degenen die eerder investeerden te betalen en houden ze misschien wat voor zichzelf.Omdat er weinig of geen legitieme winsten zijn, hebben Ponzi-schema's een constante stroom van nieuw geld nodig om te overleven. Wanneer het moeilijk wordt om nieuwe investeerders aan te trekken, of wanneer grote aantallen bestaande investeerders zich terugtrekken, hebben deze constructies de neiging in te storten.Ponzi-schema's zijn genoemd naar Charles Ponzi, die in de jaren 1920 investeerders bedroog met een speculatieschema met postzegels. 
 
BP: Ja, daar ben ik wel van overtuigd. We hebben niet meteen directe bewijzen, maar wel indirecte, ondubbelzinnige bewijzen hiervoor.
 
DR: Je begon met te vertellen dat het probleem begonnen is met de instelling van het Fiat geldsysteem.
 
BP: het instellen van het Fiat geldsysteem en het loslaten van de goudstandaard zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 1971 kon je dus niet langer je goud terugvragen voor je dollars. Je moest de bank maar vertrouwen als die zei dat je dollars zoveel waard waren.
 
DR: ben je het eens met mijn bewering dat het geld dat bijgedrukt wordt geen enkele waarde heeft?
 
BP: het heeft geen inherente waarde, maar het heeft wel waarde omdat wij er dagelijks dingen mee kopen en verkopen. Maar die waarde is uitsluitend gebaseerd op ons idee dát het waarde heeft. Anders is het gewoon maar een stuk papier.
 
DR: is teruggaan naar de goudstandaard dan de oplossing?
 
BP: ja, in een bepaald opzicht wel. Het probleem met gedrukt geld is dat naarmate je meer drukt, je bruto nationaal product mee moet stijgen. Je kunt niet steeds meer gedrukt geld hebben als de goederen die dat geld vertegenwoordigt gelijk blijven.
 
DR: al het geld dat investeerders hebben geïnvesteerd, heeft dus ook geen inherente waarde?
 
BP: hier treedt verwarring op: niemand (behalve misschien een speculant) investeert in currency (geld). Het zijn de activa of goederen die geld vertegenwoordigen en daar investeer je in. Het is dus beter om goederen te bezitten dan (los) geld. Als je geld bijdrukt, maar de hoeveelheid goederen blijft gelijk, stijgen de prijzen ervoor en wordt je geld minder waard.
 
DR: de nadruk ligt dus op reële goederen? Er is dus geen enkele manier om hieruit te komen? We stevenen echt af op een ineenstorting?
 
BP: Ja, er is geen enkele intellectuele oplossing mogelijk, je kunt niet maar geld blijven bijdrukken en de schuldenlast verhogen. Je krijgt hyperinflatie, prijzen stijgen exorbitant, mensen verliezen hun vertrouwen, het geld dat ze ’s morgens hadden is ’s avonds al de helft minder waard, en ineenstorting is onvermijdelijk. Maar wanneer dat komt is speculeren.
 
DR: we moeten ons er dus op voorbereiden? Hoeveel tijd hebben we volgens jou?
 
BP: ik denk (maar ik speculeer) minder dan 5 jaar. Het is verstandig zo weinig mogelijk geld op de bank te houden, voldoende voor de dagelijkse gang van zaken. Haal het overtollige eraf. Denk aan de Cypruscrisis. Maar als je enig idee wilt hebben: we zitten nu op 75% van het bruto Europees product, pas als we de 100% bereiken crashen we, en als we kijken naar de grafiek, dan zien we dat we in de afgelopen twee jaar (Covid) van 40% schuld naar 75% gegaan zijn.
 
DR: kan de Great Reset en de Vierde Industriële Revolutie (van Klaus Schwab) deze ineenstorting dan misschien voorkomen?
 
BP: nee, je moet dit andersom zien: wanneer de boel crasht, zullen deze instrumenten geïntroduceerd worden, dan zal ‘de hand naar ons uitgestoken worden’ om ‘ons te redden’. Maar dan hebben ze ons onder controle, en daar gaat het hen om. Dan zeggen ze: ‘hier heb je leefgeld, je moet het uitgeven, je mag het niet opsparen, en je moet je goed gedragen’. Dit is in elk geval het scenario waar ze naar streven. Het wil niet zeggen dát het dan ook gebeurt, want als maar genoeg mensen wakker worden en dat spel doorhebben kunnen ze zich ertegen verzetten.
 
VdAR: moeten we dus nieuwe, lokale valuta gaan creëren?
 
BP: nee, de oplossing ligt daar in eerste instantie niet. Het systeem moet eerst crashen, dan vinden mensen andere manieren om met elkaar uit te wisselen, bijv. handel in goud, of zilver of wat ze maar bedenken.
 
LM: wat betreft andere manieren: in de VS is er handel in junk-zilver. Dat zijn (bijna 100%) zilveren munten die al voor 1965 gemaakt werden, en deze valuta worden al erkend en kunnen dan als betaalmiddel worden gebruikt.
 
BP: Het is natuurlijk wel erg lastig om met die zware munten op stap te gaan.
 
RF: laten we hopen dat het niet zover komt dat we met een kruiwagen vol geld op stap moeten gaan om een brood te kopen.