
20-11-2022
De gevaren van (alleen maar) digitaal geld:
De technische mogelijkheden om burgers digitaal te volgen en hun gedrag te manipuleren zijn eindeloos. Systemen en diensten die vanuit integere doelstellingen zijn opgetuigd -zoals de NCTV- worden daarvoor steeds vaker misbruikt, zonder veel protest van burgers, ambtenaren of politici. De controledrift van onze overheid is verder uit de hand aan het lopen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Lees verder op:
--------------
27-11-2022
Alternatieven voor de CBDC (bankgecontroleerde digitale munt)
artikel van Rob Vellekoop
Met ingang van het nieuwe jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor de invoering van een digitale munt, die cash geld zal laten ophouden te bestaan. Dit zal de overheid de mogelijkheid verschaffen de transacties van iedereen te monitoren, maar ook betalingen en ontvangsten te kunnen tegenhouden. Gelukkig zijn er alternatieven, we bekijken er drie, die onze vrijheid en onafhankelijkheid op peil kunnen houden. We kunnen immers altijd blijven ruilen met elkaar.
-----------------
28-11-2022
(Neutrale/positieve) Uitleg over wat CBDC inhoudt:
-----------------
28-11-2022
Hieronder een overzicht per november 2022 van landen in de wereld die CBDC onderzoeken of er al mee proefdraaien:
-----------------
07-12-2022
Catherine Austin-Fitts spreekt (in het Engels) op het FvD congres over het gevaar van de Digitale Munt in handen van de overheid: Er zijn twee keuzemogelijkheden: vrijheid of slavernij. Met CBDC kies je voor slavernij.
--------------
|
26-11-2022
Een pleidooi voor (het behoud van) cash geld:
Bericht van Fi Thomson (uit Groot Brittannië):
Iets om over na te denken: Waarom zouden we eigenlijk overal contant moeten betalen in plaats van met een pinpas?
Ik heb een bankbiljet van £50 in mijn zak. Ik ga naar een restaurant en betaal het avondeten ermee. De restauranteigenaar gebruikt het briefje dan om de was te betalen. De eigenaar van de waszaak gebruikt het briefje dan om de kapper te betalen. De kapper gebruikt de £50 om boodschappen te doen. Na een onbeperkt aantal betalingen blijft het nog steeds £50, en heeft het zijn doel bereikt voor iedereen die het gebruikt voor betaling; de bank heeft niets aan verdiend aan al deze contante betalingstransacties.
Maar als ik naar een restaurant ga en het diner digitaal betaal gebeurt het volgende: bankkosten voor mijn digitale betalingstransactie die aan de verkoper in rekening worden gebracht bedragen 3%, dus ongeveer £ 1,50. Voor elke verdere betalingstransactie brengt de bank deze kosten opnieuw in rekening: de betaling aan de eigenaar van de waszaak; de betaling van de eigenaar van de waszaak aan de kapper etc.....
Na 30 transacties zal de aanvankelijke £50 dus slechts £5 blijven en de overige £45 werd eigendom van de bank dankzij alle digitale transacties en kosten.
PS: het is nu 4 maanden geleden dat ik mijn pinpas heb gebruikt en ik vind het geweldig: meer menselijke interacties, meer vragen, meer gesprekken over waarom geld ieders prioriteit moet zijn. Niemand hoeft te weten waar ik winkel, hoeveel ik uitgeef en wat ik koop . Ik vind digitale valuta echt niet OK!
---------------
Filmpje in het Engels over wat er met een Centrale Digitale (door de overheid gecontroleerde) Munt - de CBDC - mogelijk wordt gemaakt.
Vertaalde titel: het Cash geld van Johnny en de Nachtmerrie van Slim Geld
-------------
15-01-2023
Een andere munt in Nederland: de Florijn, naast de Euro;
Florijn is een betaalmiddel, net als de Euro. De bedoeling is dus dat u er zoveel mogelijk mee gaat betalen. En nog zo min mogelijk met de Euro.De Euro blijft gewoon de Euro, Florijn is niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Florijn is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.
Bekijk het (cash) papiergeld:
----------------------
18-02-2023
Doe mee met de Florijn Challenge - start op 22-02-2023:
-----------------
|