Afbeelding invoegen
 
 20-11-2022
 
De gevaren van (alleen maar) digitaal geld:
 
De technische mogelijkheden om burgers digitaal te volgen en hun gedrag te manipuleren zijn eindeloos. Systemen en diensten die vanuit integere doelstellingen zijn opgetuigd -zoals de NCTV- worden daarvoor steeds vaker misbruikt, zonder veel protest van burgers, ambtenaren of politici. De controledrift van onze overheid is verder uit de hand aan het lopen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Lees verder op:
 
 
--------------
27-11-2022
 
Alternatieven voor de CBDC (bankgecontroleerde digitale munt)
artikel van Rob Vellekoop
 
Met ingang van het nieuwe jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor de invoering van een digitale munt, die cash geld zal laten ophouden te bestaan. Dit zal de overheid de mogelijkheid verschaffen de transacties van iedereen te monitoren, maar ook betalingen en ontvangsten te kunnen tegenhouden. Gelukkig zijn er alternatieven, we bekijken er drie, die onze vrijheid en onafhankelijkheid op peil kunnen houden. We kunnen immers altijd blijven ruilen met elkaar.
 
 
-----------------
28-11-2022
(Neutrale/positieve) Uitleg over wat CBDC inhoudt:
 
 
-----------------
28-11-2022
Hieronder een overzicht per november 2022 van landen in de wereld die CBDC onderzoeken of er al mee proefdraaien:
 
 
-----------------

 
26-11-2022
 
Een pleidooi voor (het behoud van) cash geld:
 
Bericht van Fi Thomson (uit Groot Brittannië):
 
Iets om over na te denken: Waarom zouden we eigenlijk overal contant moeten betalen in plaats van met een pinpas?
 
Ik heb een bankbiljet van £50 in mijn zak. Ik ga naar een restaurant en betaal het avondeten ermee. De restauranteigenaar gebruikt het briefje dan om de was te betalen. De eigenaar van de waszaak gebruikt het briefje dan om de kapper te betalen. De kapper gebruikt de £50 om boodschappen te doen. Na een onbeperkt aantal betalingen blijft het nog steeds £50, en heeft het zijn doel bereikt voor iedereen die het gebruikt voor betaling; de bank heeft niets aan verdiend aan al deze contante betalingstransacties.
 
Maar als ik naar een restaurant ga en het diner digitaal betaal gebeurt het volgende:  bankkosten voor mijn digitale betalingstransactie die aan de verkoper in rekening worden gebracht bedragen 3%, dus ongeveer £ 1,50. Voor elke verdere betalingstransactie brengt de bank deze kosten opnieuw in rekening: de betaling aan de eigenaar van de waszaak; de betaling van de eigenaar van de waszaak aan de kapper etc.....
Na 30 transacties zal de aanvankelijke £50 dus slechts £5 blijven en de overige £45 werd eigendom van de bank dankzij alle digitale transacties en kosten.
 
PS: het is nu 4 maanden geleden dat ik mijn pinpas heb gebruikt en ik vind het geweldig: meer menselijke interacties, meer vragen, meer gesprekken over waarom geld ieders prioriteit moet zijn. Niemand hoeft te weten waar ik winkel, hoeveel ik uitgeef en wat ik koop . Ik vind digitale valuta echt niet OK!